Деклариране на доходи, получени по граждански договор

деклариране доходи граждански договор

При сключване на граждански договор в България възниква въпросът с какъв данък се облагат получените по него доходи.

Облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) са доходите от всички източници, придобити от данъчно задължено лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.

Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в България и в чужбина, а чуждестранните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в България.

Доходите по граждански договор се явяват доходи от възнаграждения по извънтрудови правоотношения. Те подлежат на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа.

Доходът се смята за придобит на датата на плащането – при плащане в брой или на датата на заверяване на сметката на получателя на дохода – при безналично плащане. Придобитите по граждански договор доходи от физическо лице се намаляват с разходи за дейността в размер 25 на сто.

Данъчната ставка за доходите, които са получени във връзка със сключен граждански договор, е 10 на сто.

Доходите от друга стопанска дейност, към която спадат и доходите по граждански договор, подлежат на авансово облагане.

Когато платец на дохода от стопанска дейност е предприятие, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му.

В качеството си на местно физическо лице, работещият по граждански договор има задължение да подава годишна данъчна декларация (ГДД) по ЗДДФЛ, за придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, както от източници в България, така и от чужбина.

За консултация във връзка с деклариране на доходи, получени по граждански договор, може да се обърнете към нашите експерти.

Leave a comment