Облагане на физическо лице при получаване на дивидент в ООД

облагане дивидент ООД

I. Общи положения:

Всеки съдружник в дружество с ограничена отговорност (ООД) в България има право да участва в разпределението на печалбата на дружеството. Всеки съдружник има дружествен дял от имуществото на дружеството, чийто размер се определя съобразно дела му в капитала. Делът в капитала обуславя и имуществените права на съдружниците, едно от които е правото на част от печалбата (право на дивидент).

Важно условие, за да е възможно разпределението на дивиденти, е дружеството да е било на печалба през последната година. Дори когато през последната година то е било на загуба, няма забрана за разпределение на печалба за предходните години.

За данъчни цели понятието дивидент включва няколко категории доходи: доходи от акции; доходи от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции; скрито разпределение на печалба.

Важно е да се уточни с какъв данък се облагат доходите от дивиденти. Облагаемите доходи от дивиденти в полза на местни физически лица от източници в България и чужбина се облагат с окончателен данък. Окончателният данък за доходите от дивиденти се определя върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивиденти. Вземането на решение за разпределяне на печалба под формата на дивиденти за съдружниците трябва да бъде документирано чрез съставяне на протокол.

II. Деклариране и внасяне на окончателния данък:

При облагане на доход от начислен дивидент, ставката на данъка е 5 %.

За начисления дивидент данъкът се удържа и внася от предприятието – платец на дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е взето решението за разпределяне на дивидент.

Предприятията – платци на доходи, задължени да удържат и внасят окончателен данък, подават декларация по образец за дължимия данък, която се подава в сроковете за внасяне на дължимия данък.

Друго задължение на предприятието – платец е подаването в Националната агенция за приходите в срок до 28 февруари на следващата календарна година на справка по образец за изплатените през годината доходи.

Важно е да се отбележи, че доходът от дивидент от източник в страната, придобит от физическо лице през годината, не подлежи на деклариране в годишната данъчна декларация.

За консултация във връзка с данъчното третиране на доход от дивидент, може да се обърнете към нашите експерти.

Leave a comment